Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 21:53

90 Χρόνια ΕΛ.Α.Ο. (Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία)

Στα πλαίσια του εορτασμού των 90 χρόνων ιστορίας της η ΕΛΑΟ κυκλοφόρησε (1928-2018) ενα φυλλάδιο με ενα σύντομο ιστορικό και αρκετές φωτογραφίες. Αυτή την έκδοση η οποία πιστεύουμε οτι θα ενδιαφέρει τους φίλους και φίλες του Αεραθλητισμού φιλοξενούμε στο παρών άρθρο.

Ιστορία Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας

Η ιστορία της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας αρχίζει το 1928 με την ίδρυση της «Κεντρικής Αεροπορικής Επιτροπής- ΚΑΕ» που υπαγόταν στο Υπουργείο Οικονομικών και επειχορηγούταν από το κράτος. Με την τεχνολογία στο χώρο της Αεροπορίας συνεχώς να εξελίσσεται και την φήμη της «Διεθνούς Αεροναυτικής Ομοσπονδίας - FΑΙ» να εξαπλώνεται, δεν ήταν δυνατόν να μην υπάρχει θετική ανταπόκριση από το ελληνικό κοινό. Οι πρωταρχικοί στόχοι της ΚΑΕ ήταν η προώθηση του Αεροπορικού και Αεραθλητικού μηνύματος στην κοινή γνώμη, η εποπτεία, η ενθάρρυνση και η προαγωγή της Ιδιωτικής Αεροπορίας και του Αεραθλητισμσύ καθώς και η καλλιέργεια σχέσεων με τη Διεθνή Αεροναυτική Ομοσπονδία και η παρακολούθηση της διεθνούς αεροπορικής και αεραθλητικής κίνησης. Το αξιοθαύμαστα ήταν ότι επέδειξε μια πλούσια δραστηριότητα σε μια εποχή οπού ο αεραθλητισμός στην Ελλάδα ήταν σχεδόν ανύπαρκτος και οι αθλητές ήταν κατά κύριο λόγο αεροπόροι από ΑΘήνα και Θεσσαλονίκη. Ομως η αδυναμία της ήταν η εγγραφή της ως μέλος της FΑΙ, καθώς το καταστατικό της όριζε ότι μέλη δύνανται να γίνουν μόνο οι Εθνικές Αερολέσχες που αποτελούν σωματείο-νομικά πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και δεν έχουν εξάρτηση από Δημόσιες Υπηρεσίες. Γι αυτόν το λόγο οι ιδρυτές της ΚΑΕ μαζί με την Αεροπορική Ένωση Αθηνών το 1931 συγχωνεύτηκαν υπό την επωνυμία «Αερολέσχη Ελλάδος-ΑΛΕ». Το 1934 η ΚΑΕ καταργήθηκε και οι αρμοδιότητές της και η περιουσία της μεταβιβάστηκαν στην ΑΛΕ. Καθορίστηκε δε ότι τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αεροπορίας και αναγνωρίστηκε ως η Ανώτατη Αεραθλητική Αρχή της Ελλάδας.

Τρία χρόνια αργότερα μετονομάσθηκε σε «Βασιλική Αερολέσχη Ελλάδος - ΑΛΕ-ΒΑΛΕ».Την περίοδο εκείνη με το υψηλό επίπεδο προόδου και δραστηριότητας ακολούθησε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος που αποτέλεσε τροχοπέδη για την ανάπτυξη του αεραθλητισμού για όλες τις χώρες. Προσπάθειες για ανάκαμψη κατέβαλε το 1959 ο Γ. θεμελής ενώ το 1972 αποφασίστηκε να υπάγεται στην εποπτεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Υπουργείου Συγκοινωνίας και μετονομάστηκε σε «Εθνική Αερολέσχη Ελλάδος- ΕΑΛΕ». Με τις αρμοδιότητες που της εκχωρήθηκαν ανέλαβε την εποπτεία όλων των Αεραθλητικών Σωματείων της χώρας και τη διοργάνωση και συμμετοχή σε Αεραθλητικούς Αγώνες Το 1985 άλλαξε νομική μορφή και από πρωτοβάθμιο σωματείο που εκτός των σωματείων μέλη ήταν και φυσικά πρόσωπα, έγινε δευτεροβάθμιο σωματείο με μέλη μόνο τα αθλητικά σωματεία. Με αυτή την μορφή λειτούργησε μέχρι το 1998 όπου με αλλαγή του καταστατικού μετασχηματίστηκε σε αθλητικό σωματείο και το 1999 αναγνωρίστηκε από την ΓΓΑ ως αθλητική Ομοσπονδία και από το 2000 μετέχει στο αθλητικό σχεδιασμό και επιχορηγείται για πς δραστηριότητες της. Σε όλο αυτό το χρονικό αυτό διάστημα, η Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία με την υποστήριξη του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών στην αρχή και με το Υπουργείο Πολιτισμού/ΓΓΑ στην συνέχεια καθιερώθηκε στο χώρο του Αεραθλητισμού και με τα 90 και πλέον σωματεία - μέλη πήρε μέρος σε εκατοντάδες αγώνες οργάνωσε τέσσερεις γενικές συνελεύσεις της FΑΙ (1962, 1967, 1992 και 2007), συμμετείχε σε Αεραθλητικά Συνέδρια και εκδηλώσεις της FΑΙ και εκπόνησε όλους τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία των αεραθλημάτων.

Μήνυμα Προέδρου ΕΛΑΟ Κου Νικόλαου Μακράκη

elao 90 years 16

Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να καλωσορίσω όλες τις αεραθλήτριες και τους αεραθλητές - τόσο αυτούς που πετάνε όσο και αυτούς που θα ήθελαν να πετάξουν - να μοιραστούν μαζί μας την χαρά αλλά και την πρόκληση που προσφέρει η ενασχόληση με τα αεραθλήματα. Η Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία (ΕΛ.Α.Ο.) είναι ένας θεσμός με ιστορία 90 ετών στον χώρο του αεραθλητισμού αλλά και στην διάδοση της αεροπορικής ιδέας. Είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και τον έλεγχο των πρωταθλημάτων και διοργανώσεων που γίνονται στην Ελλάδα για όλα τα αεραθλήματα που καλλιεργούνται στην Χώρα μας, όπως Αερομοντελισμός, Αεροστατισμός, Αιωροπτερισμός, Αλεξιπτωτισμός, Αλεξιπτωτισμός Πλαγιάς, Ανεμοπορία, Γενική Αεροπορία, Ελικόπτερα και Υπερελαφρά. Την στιγμή αυτή τα σωματεία μέλη της ΕΛ.Α.Ο αριθμούν αισίως τα 90 και τα μέλη αυτών ξεπερνούν τις 30.000.

Η ΕΛ.Α.Ο. είναι εκπρόσωπος της χώρας μας, στην Διεθνή Αεροναυτική Ομοσπονδία - FΑΙ (Federation Aeronautίque Internationale). Είμαστε επίσης μέλη στην Europe Airsports στην European Glίding υπίσης και στην European Microlight Federatίon. Τον Απρίλιο του 1999, η ΕΛ.Α.Ο. αναγνωρίστηκε από την ΓΓΑ ως επίσημη αθλητική ομοσπονδία και μετέχει στον ευρύτερο αθλητικό σχεδιασμό της χώρας μας. Όραμα μας μια Ομοσπονδία Ισχυρή με ικανά στελέχη που θα πλαισιώσουν τις αεραθλήτριες και τους αεραθλητές , ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε καλά αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο εθνικών ομάδων όσο και σε ατομικό. Στόχος μας εκτός από την συμμετοχή, είναι η διεκδίκηση και διοργάνωση μεγάλων αεραθλητικών αγώνων σε όλα τα αεραθλήματα τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο για τα επόμενα χρόνια . Με την άνεση σας να εξερευνήσετε τον κόσμο των αεραθλημάτων επισκεπτόμενοι το site της ΕΛΑΟ www.elao.gr Εκεί Θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για τα σωματεία που υπάγονται στην ΕΛΑΟ, όλα τα σχετικά με την δραστηριότητα του κάθε αεραθλήματος, κανονισμούς, νομοθεσία κλπ, το πρόγραμμα των αγώνων καθώς και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Μην διστάσετε αν έχετε ερωτήσεις, προτάσεις ή σχόλια να επικοινωνήσετε μαζί μας. Ελάτε να πετάξουμε μαζί.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΚΡΑΚΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΑΟΛΗΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Πρόεδρος:   Μακράκης Νίκος

Αντιπρόεδρος Διεθνών Οργανισμών: Μάλαμας Χρήστος

Αντιπρόεδρος γιο θέματα Αγώνων: Καμπούροβα Μαρία

Γενικός Γραμματέας: Παπαδόπουλος Αντώνης

Ταμίας: Μπρούμας Παναγιώτης

Εφορος Υλικού: Ρούσινος Διονύσης

Μέλη: Γουγάς Ανδρέας, Δρόσος Θωμάς, Μπενέκος Γεώργιος, Λεονταρίτης Χρήστος, Ραπάνου Γιώτα

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

elao 90 years 08

 

elao 90 years 09

 

elao 90 years 10

 

elao 90 years 11

 

elao 90 years 12

 

elao 90 years 13

 

elao 90 years 14

 

elao 90 years 15

 

Διαβάστηκε 35666 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 10:45
Share this

Διαβάστε ακόμα ...

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση

Παλαιό Πολιτικό Αεροδρόμιο
301 00 Αγρίνιο
Τ.Θ. 117

Email: alag.gr [at] gmail.com

Τηλέφωνο: 26410-28724

Σύνδεση Μέλους