EasyCookieInfo

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009 16:30

Ιστορική Αναδρομή

Η ίδρυση της Αερολέσχης Αγρινίου πραγματοποιήθηκε το 1975 απο τον Βασίλειο Κοντογεώργο (απόστρατο πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας - με πολλές τιμητικές διακρίσεις και μετάλια) ο οποίος κατάγεται απο την περιοχή μας (Αγιος Βλάσιος) με σκοπό την ανάπτυξη του Αεραθλητισμού στο Αγρίνιο και γενικότερα στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Η έδρα της λέσχης ήταν και είναι το παλαιό Πολιτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου (στο Δοκίιμι), το οποίο παρεχωρήθη στην λέσχη απο το μετοχικό ταμείο στρατού.

FRONTPAGE-01

Ο Διάδρομος τα Υπόστεγα και οι χώροι της Αερολέσχης Αγρινίου

Το πρώτο τμήμα που δραστηριοποιήθηκε ήταν το τμήμα του Αερομοντελισμού. Ηταν φυσικά και το πιο ευπρόσιτο για την εποχή του. Πολλά μέλη εφτιαξαν και πέταξαν τα μοντέλα τους, στα χρόνια που πέρασαν.

Το 1987 ξεκίνησε το τμήμα του Αιωροπτερισμού. Ενα σύνολο απο μέλη κάλεσαν εκπαιδευτή απο Αθήνα και ξεκίνησαν την εκπαίδευση. Κάποιοι απο αυτούς ολοκλήρωσαν κάποιο εγκατέλειψαν. Η αρχή σε τπήση με πτητική συσκευή έγινε. Τά μέλη που ολοκλήρωσαν, συμμετείχαν σε εκδηλώσεις, συναντήσεις και πρωταθλήματα με πολλές επιτυχίες ανα την επικράτεια.

teamaetos

 Στη φωτογραφία φαίνονται οι πρώτοι εκπαιδευθέντες στο Αιωρόπτερο
με τον εκπαιδευτή Δημήτρη Σδούκο (καθιστός αριστερά και μπροστά).

Η εμφάνιση του Αλεξιπτώτου πλαγιάς δεν άφησε ασυγκίνητους τους προτεργάτες του Αιωροπτερισμού. Το καλοκαίρι του 1990 η πρώτα ομάδα ήταν γεγονός. Η ευπροσιτότητα του Αλεξιπτώτου Πλαγιάς έδωσε γρήγορη εξέλιξη στο τμήμα, το οποίο κατάφερε αν και νεοσύστατο (σε συνεργασία με το αντίστοιχο τμήμα της Πάτρας) να οργανώσει με επιτυχία την πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση τον Νοέμβριο του 1990 στην παντάνασσα Τριχωνίδας. Αξίζει να αναφερθεί οτι ήταν η πρώτη εκδήλωση του είδους και η προσελευση θεατών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

parasynantisi-1990-1

parasynantisi-1990-2

 Φωτογραφίες απο την εκδήλωση

Απο τότε έχουν γίνει πολλά. Συνεχείς πανελλήνιες συναντήσεις και πρωταθλήματα έχουν οργανωθεί απο το τμήμα έως συμμετοχή αθλητών μας σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Η δεκαετία του 90 όμως, στο ξεκινημά της, σημαδεύτηκε και απο ένα ακόμα ενδιαφέρων γεγονός. Την οργάνωση του τμήματος Υπερελαφρών. Μέλη της λέσχης κάλεσαν εκπαιδευτή απο την Αθήνα (τον Σάκη Φιτσώρο) και εκπαιδεύτηκαν στον χειρισμό του Μοτοαιωροπτέρου (μοτοαετός). Αυτό έγινε στα τέλη του 1991. Κατόπιν αγοράστηκε μοτοαιωρόπτερο απο την λέσχη και οι πτήσεις αποτέλεσαν καθημερινή ενασχόληση των χειριστών.

teammotoaetoi-1

Οι πρώτη σειρά των χειριστών Μοτοαιωροπτέρου

Σύντομα η λέσχη απέκτησε και δεύτερο μοτοαιωρόπτερο, οπότε περισσότερα μέλη ήρθαν σε επαφή με το υπέροχο αυτό αντικείμενο. Στην φωτογραφία που ακολουθεί φαίνονται ολοι οι χειριστές που υπήρχαν τον μάρτιο του 1993. 

teammotoaetoi-2

Η εξέλιξη συνεχίστηκε και το τμήμα ώριμο πια οργάνωσε την πολύ επιτυχημένη πρώτη πανελλήνια συνάντηση  υπερελαφρών, τον Οκτώβριο του 1995. Η συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και για δύο μέρες ο ουρανός του Αγρινίου γέμισε απο τα πολύχρωμα φτερά των αεροσκαφών, το θέαμα εκπληκτικό.

panel-synant-1995-1

panel-synant-1995-2

Φωτογραφίες απο την εκδήλωση

Η άλλη σημαντική εξέλιξη για το τμήμα Υπερελαφρών ήταν η απόκτηση του Αεροπλάνου Coyote της εταιρείας Rans το 1997. Το τμήμα μετεξελίχθηκε και προς την κατηγορία των αεροσκαφών του τύπου 3AXIS που μεσουρανούν σήμερα και η εξέλιξη συνεχίστηκε αδιάκοπα.

002-rans-sx-ucr

Το αεροσκάφος Coyote της Rans

001-pipistrel-sx-ucs

Το τελευταίο απόκτημα της λέσχης. Το αεροπλάνο Virus της Pipistrel

Ο επόμενος σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη της Αερολέσχης είναι η ίδρυση Εκπαιδευτικού Κέντρου Χειριστών Υ.Π.Α.Μ. (Υπερελαφρών Πτητικών Αεραθλητικών Μηχανών) τον Μάιο του 2008. Είναι ένα απο τα πρώτα πέντε επίσημα εκπαιδευτικά κέντρα ανεγνωρισμένα απο την ΥΠΑ και το πρώτο με σχολή W/S και Αυτόγυρου.

Αρκετές δεκάδες χειριστές πέρασαν απο τα θρανία του κέντρου και απέκτησαν επίσημο πτυχίο χειριστού.

FRONTPAGE-02

Στην παρούσα ιστοσελίδα θα βρείτε πολλά άρθρα με υλικό απο δραστηριότητες της Αερολέσχης Αγρινίου.

Διαβάστηκε 15703 φορές

Διαβάστε ακόμη

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διεύθυνση

Παλαιό Πολιτικό Αεροδρόμιο
301 00 Αγρίνιο
Τ.Θ. 117

Email: alag.gr [at] gmail.com

Τηλέφωνο: 26410-28724