EasyCookieInfo

Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2009 20:00

Τμήμα Αερομοντελισμού

Το τμήμα αερομοντελισμού είναι το πιo παλαιό τμήμα της λέσχης μας, που στο ξεκίνημά της διέθετε μόνο μοντέλα αεροπλάνων. Παρατηρήθηκε μια κάμψη της δραστηριότητας, λόγω μετακίνησης ενδιαφερόντων αρκετών προς τα υπερελαφρά α/φ, από το 2004 σταδιακά υπάρχει ανάκαμψη.

Στο Αγρίνιο έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις αερομοντέλων και οι πανελλήνιοι αγώνες, όλων των κατηγοριών πλην scale to 1996 και οι πανελλήνιοι αγώνες scale to 2001.

Το Αγρίνιο αποτελεί ιδανικό χώρο για την ανάπτυξη του αερομοντελισμού. Η ύπαρξη χώρου πτήσης πολύ κοντά στην πόλη αποτελεί προνόμιο και η έλλειψη ειδικών καταστημάτων δεν υπάρχει πια. Αρκεί να έχεις το μεράκι και να διαλέξεις την κατηγορία που ταιριάζει στον χαρακτήρα σου και τις οικονομικές σου δυνατότητες...

Πρέπει να τονισθεί για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τα αερομοντέλα και όσους έρχονται σε επαφή με αυτά οτι πρέπει να τα βλέπουμε, όχι σαν παιχνίδια,αλλά σαν μικρά αεροπλάνα, όπως και πραγματικά είναι. Τα αερομοντέλα, όπως κάθε πτητική συσκευή, οφείλουν να ακολουθούν κανόνες ασφάλειας στο έδαφος και την πτήση.Η επιπόλαιη αντιμετώπισή τους σαν "παιχνιδάκια" μπορεί να οδηγήσει σε πρόκληση ατυχήματος με αποτέλεσμα τραυματισμό ή και θάνατο. Αν κάποιος αμφιβάλλει, ας σκεφθεί απλά αν θα τολμούσε να σταθεί να τον χτυπήσει ένα αντικείμενο βάρους ενός κιλού που κινείται με ταχύτητα 100 χλμ./ώρα. Επίσης μία έλικα διαμέτρου 20 εκ. που γυρίζει με 10.000 στροφές το λεπτό έχει ταχύτητα στο ακροπτερύγιο 377 χλμ./ώρα. Τα νούμερα που αναφέρθηκαν είναι πολύ συνηθισμένα και μικρά μάλιστα για αερομοντέλα. .Αυτά τα στοιχεία βέβαια δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν αλλά να μας κάνουν να τα αντιμετωπίζουμε με την απαιτούμενη σοβαρότητα ώστε να αποφύγουμε ατυχήματα.

Ειδικά όσον αφορά τα ραδιοκατευθυνόμενα, που αποτελούν σήμερα την πιό διαδεδομένη κατηγορία, έχουμε το πρόβλημα της παρεμβολής σήματος στην συχνότητα ελέγχου. Το άνοιγμα του πομπού μας ενώ πετά κάποιος άλλος στην ίδια συχνότητα θα έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος στο μοντέλο που πετάει, με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Εχει λοιπόν ζωτική σημασία η οργάνωση των αερομοντελιστών και η γνώση των χώρων πτήσης για να αποφύγουμε ατυχήματα. Επίσης η γνώση του αντικειμένου οδηγεί στην αποφυγή οδήγησης του αερομοντέλου πάνω από ανθρώπους και αντικείμενα αξίας, κάτι που έχουμε δει να γίνεται για επίδειξη από άτομα που αγνοούν τις πιθανές συνέπειες.

Το κόστος των ραδιοκατευθυνόμενων αερομοντέλων είναι αποτρεπτικός ή απαγορευτικός παράγοντας για πολλούς. Τα τελευταία χρόνια το σχετικό κόστος είναι πολύ χαμνηλότερο. Ο αερομοντελισμός όμως έχει πάρα πολλές κατηγορίες προσιτές οικονομικά σε όλους. Η αξία του αερομοντελιστή μετριέται με τις γνώσεις του και τις ικανότητές του στην κατασκευή και την πτήση και όχι με το πόσο ξόδεψε αυτός ή ο μπαμπάς του γι' αυτά που έχει.

Τί προσφέρει ο Αερομοντελισμός στους νέους (μια συλλογή από συμπεράσματα δασκάλων).
Από τον Γιάννη Κωνσταντακάτο, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Αερομοντελιστής", έκδοση της Ε.Α.Α.

Ο Αερομοντελισμός

 • Βελτιώνει τη διάθεση γιά ανάγνωση και την απόκτηση γνώσεων, με τη διερεύνηση όλων των συναφών πεδίων.
 • Διδάσκει ότι ακολουθώντας τις οδηγίες πετυχαίνεις καλύτερα αποτελέσματα.
 • Καλλιεργεί τη συνεχή άσκηση της σκέψης, της δημιουργικής εφευρετικότητας.
 • Βελτιώνει την ικανότητα αντίληψης του γραμμικού σχεδίου και της εργασίας σύμφωνα με αυτό.
 • Διδάσκει το σωστό προγραμματισμό ενεργειών και κυρίως τη σημασία του να σκέφτεσαι πριν ενεργήσεις.
 • Αναπτύσσει την επιδεξιότητα των χεριών και το συντονισμό τους με τα μάτια και το μυαλό.
 • Διευρύνει τα όρια προσοχής και προσήλωσης στην εργασία.Σε κάνει να συνηθίσεις την εργασία, ελαττώνει την διάθεση για "κοπάνα". Ζωντανεύει, παρακινεί.
 • Γεφυρώνει την επικοινωνία με τους γύρω του και το δάσκαλο.
 • Μεγαλώνει τα επίπεδα επιτυχίας σ' αυτούς που δεν είχαν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.
 • Διδάσκει να δέχεσαι τις αποτυχίες όπως και τις επιτυχίες.
 • Αναπτύσσει το ενδιαφέρον για την ομαδική εργασία, την πειθαρχία και την άμιλλα σύμφωνα με την αθλητική ιδέα.
 • Ενεργοποιεί τους αερομοντελιστές για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
 • Αποδεικνύει την ανάγκη και ασκεί την επιμονή να πετύχεις συγκεκριμένους στόχους.
 • Πλάθει το χαρακτήρα καλλιεργώντας την υπομονή, την τελειότητα, την ευσυνειδησία, την τιμιότητα, την υπευθυνότητα.
 • Και κάτι ακόμα. Ποτέ ο πραγματικός αερομοντελιστής δεν άφησε τις σπουδές του εξαιτίας του χόμπυ. Ο νέος έχει ελεύθερο χρόνο. Εχει και ανάγκη να γνωρίσει τον εαυτό του και να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο. Ο Αερομοντελισμός είναι άριστος δρόμος γι' αυτό.
 • Το παραπάνω και ηλεκτρονικό εγχειρίδιο για αερομοντελισμό θα βρείτε στο site του Γιάννη Κωνσταντακάτου "Ο θαυμαστός κόσμος των μικρών αεροπλάνων".
 • Αερομοντελισμός είναι το hobby που έχει σαν αντικείμενο την κατασκευή και πτήση μικρών ιπτάμενων συσκευών. Η κατασκευή πλαστικών kit αεροπλάνων είναι μοντελισμός αλλά όχι αερομοντελισμός. 
 • Ο Αερομοντελισμός είναι και παραμένει το ιδανικό ξεκίνημα για όλους όσους αγαπούν το αεροπλάνο και την πτήση και ειδικά για τα παιδιά και τους νέους. Είναι όμως αυτοτελές hobby και αεράθλημα και όχι εισαγωγή στον αεραθλητισμό.

Τα μοντέλα αεροπλάνων χωρίζονται

Α. Ανάλογα με την μορφή τους σε

1. Μοντέλα κλίμακος αντίγραφα πραγματικών (Scale)
2. Πρωτότυπα
Β. Ανάλογα με τον έλεγχο σε

1. Ελεύθερης πτήσης (Free Flight, F/F)
2. Κυκλικής πτήσης, ελεγχόμενα με σύρμα (Control line, C/L)
3. Ραδιοκατευθυνόμενα (Radio Control, R/C)

Γ. Ανάλογα με την κινητήρια δύναμη σε

1. Ανεμόπτερα
2. Λαστιχοκίνητα
3. Με ηλεκτρικό κινητήρα
4. Με κινητήρα εσωτερικής καύσης
5. Με κινητήρα προώθησης αερίων(jet)
Δ. Ανάλογα με τον χώρο πτήσης σε

1. Εσωτερικού χώρου (Indoor)
2. Εξωτερικού χώρου

Οι συνδυασμοί που μπορούν να προκύψουν είναι πάρα πολλοί και τα πτητικά χαρακτηριστικά των μοντέλων ποικίλλουν. Ο κάθε αερομοντελιστής, αφού ξεπεράσει τα αρχικά στάδια μπορεί να επιλέξει ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, τα αισθητικά του κριτήρια, τις οικονομικές του δυνατότητες και τον διαθέσιμο χώρο για πτήσεις το είδος των μοντέλων που προτιμάει και έχει την δυνατότητα να ασχοληθεί.Η συνέχεια είναι η κατασκευή και πτήση μοντέλων σχεδιασμένων για αγώνες και η συμμετοχή σε αυτούς.

Θα μπορούσε έτσι να μπεί και μια πέμπτη ταξινόμηση

Ε. Ανάλογα με την δυσκολία στην κατασκευή και την πτήση.

1. Αρχαρίων
2. Σπορ
3. Αγώνων

Καταστήματα με είδη αερομοντελισμού στο Αγρίνιο

HOBBY MODELS - Κατάστημα στο Αγρίνιο.
Γκόλφης Χριστόφορος.
Θεοτοκοπούλου 4, 30100 Αγρίνιο. Τηλ. (+30)26410-23896, Κιν. (+30)6977-565292

SPITFIRE - Κατάστημα στο Αγρίνιο
Γιώργος Βάρσος - Χ. Παπακωστόπουλος
Παναγοπούλου 24, 30100 Αγρίνιο, Τηλ. (+30)26410-48403

Χρυσικός Εμμανουήλ - Κατάστημα στο Αγρίνιο
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πλατεία Σουλίου, 30100 Αγρίνιο, Τηλ. (+30)26410-55138

Μερικές Φωτογραφίες απο Αγώνες Αερομοντελισμού στο Αγρίνιο

Διαβάστηκε 12515 φορές

Διαβάστε ακόμη

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διεύθυνση

Παλαιό Πολιτικό Αεροδρόμιο
301 00 Αγρίνιο
Τ.Θ. 117

Email: alag.gr [at] gmail.com

Τηλέφωνο: 26410-28724